Double Gauze / Musselin

Rømø Manufaktur Muslin / Double Gauze - luftig, let og ideel til syning af babytøj

"Gauze" kommer fra engelsk og betyder gaze. Det er et let, gennemsigtigt stof. Vi kender det fra tidligere tider som gaze, f.eks. fra gaze-bleer. Med dobbelt gaze lægges to lag af dette fine stof mod hinanden og samles kun på bestemte steder (normalt i små firkanter), hvilket gør stoffet mere voluminøst og mindre gennemsigtigt. Stoffet er luftigt og blødt, hvilket gør det særligt velegnet til babytøj, babytæpper eller let sommertøj. 

Stoffet afslører først sin fulde skønhed efter vask. Så får det et plysagtigt udseende. Hvis du vil bevare dette look i dit færdige syprojekt, skal du vaske stoffet og klippe det til i krøllet tilstand. Musselin skal under alle omstændigheder forvaskes, da det krymper meget (op til 30% er muligt). Før du vasker, skal du sy dit stykke stof pænt, enten med overlock eller zigzagsting på din symaskine. Når du vasker, bør du undgå at bruge skyllemiddel og tørretumbler. 

Når du klipper, skal du beslutte, om du vil klippe stoffet krøllet eller presset glat. Derefter skal du behandle dit tøj på samme måde efter hver vask, så det får den form, du ønsker. Hvis du vil overføre dit mønster til stoffet i krøllet tilstand, skal du nåle mønsteret og klippe rundt om det. På grund af stoffets ujævne struktur er det faktisk umuligt at overføre mønsteret ordentligt med en pen eller et kridt. Som med andre vævede stoffer skal du vælge et generøst sømrum til muslin (1-2 cm er ideelt). Vi anbefaler at bruge en fin universal synål (størrelse 70). Den stinglængde, vi bedst kan lide, er mellem 2,5 og 3,5 mm. Du er nødt til at prøve dette på et teststykke. Hvis du kan reducere trykfodstrykket på din maskine, bør du også prøve dette. 

Muslin er generelt et fint stof. Du skal sy langsomt og ikke trække i stoffet med ryk. Som alt andet vævet stof skal muslin også renses, så det ikke flosser. Alle, der nogensinde har haft en smuk beklædningsgenstand i muslin/dobbelt gaze på, får lyst til at sy mere. Det er i hvert fald sådan, vi har det :)